Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 18 marca 2015

MURZYNEK Z BITĄ ŚMIETANĄ.

                            

SKŁADNIKI : ciasto - 2 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mąki pszennej , 1,75 szklanki mleka, 1 kostka margaryny może być Kasia, 2 jajka,5 łyżek kakao,2 łyżeczki sody, , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek powideł śliwkowych.

polewa czekoladowa - 1/2 szklanki cukru, 1 / 2 kostki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody.

do dekoracji wiórki kokosowe , mandarynki.

bita śmietana - 0,5 litra śmietany kremówki 30 %, 2 łyżki cukru pudru,, 2 dowolne śmietanfixy.



WYKONANIE : ciasto
wymieszaj sypkie produkty , margarynę rozpuść i  pozostaw aż ostygnie. Do sypkich produktów dodaj ubite jajka , mleko, przestudzoną margarynę, a na końcu powidła. Miksuj wszystko i wyłóż ciasto do wysmarowanej dużej blachy i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ostygnięte ciasto przekrój na pół  i wyłóż na nie ubitą śmietanę ze śmietanfixami  i cukrem pudrem.

Ciasto przykryj drugim blatem i polej polewą czekoladową. Udekoruj wiórkami kokosowymi  i mandarynkami.

Polewa czekoladowa  . Wszystkie składniki umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu.

SMACZNEGO !

3 komentarze:

  1. Murzynka robiłam setki razy ale z bita śmietaną ani razu.Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Murzynka robiłam setki razy ale z bita śmietaną ani razu.Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Edytko ! Wypróbuj ten przepis , myślę że będzie Ci smakowało. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń