Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

wtorek, 9 lutego 2016

TORT MAKOWY

SKŁADNIKI :

biszkopt   makowy ;  / upiec   2 biszkopty  /,   6 jajek,  1 szklaqnka cukru, 1 szklanka  mąki  pszennej, 0,5 szklanki maku  suchego,1,5  łyżeczki proszku do pieczenia , 6 łyżek oliwy.

Krem czekoladowy :  gotowy  krem w pudełku o smaku czekoladowym lub  czekoladowo-orzechowy firmy Milimi Chocofini  / w biedronce/,  kostka masła lub margaryny  .

dodatkowo  : powidła śliwkowe, masa krówkowa o dowolnym smaku.

Do dekoracji literki czekoladowe, rodzynki, pomarańcze,  wiórki kokosowe.


WYKONANIE :  Białka utrzyj z cukrem i niewielką ilością  soli do białości, dodaj stopniowo żółtka, mąkę zmieszaną  z proszkiem do pieczenia, mak suchy i na końcu oliwę. Wszystko dodawaj i dokładnie  wymieszaj. Masę  wlej do tortownicy i  piec  25 minut w temperaturze 180   stopni. Te same czynności  wykonaj przy pieczeniu drugiego biszkoptu. Po  przestygnięciu każdy biszkopt przekrój  na  pół i posmaruj powidłami śliwkowymi. Biszkopt nie będzie taki suchy. Wykonaj krem ucierając  z koską masła lub margaryny , gotowy krem czekoladowy.  Kremem posmaruj blaty ciasta i razem złóż jeden na drugim . Na wierzchu posmaruj masą krówkową i udekoruj  np. literkami czekoladowymi, rodzynkami, wiórkami  kokosowymi, kawałkami  pomarańczy.


SMACZNEGO   !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz