Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

poniedziałek, 29 lutego 2016

KEKS

Dostałam ten  przepis od znajomej i wypróbowałam go, udał mi  się wypiek, więc zamieściłam na  blogu.


SKŁADNIKI :  3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru,, 1 cukier waniliowy,  250 g margaryny, 2,5 szklanki mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek,, 500 g bakalii / rodzynki, skórka pomarańczowa,, suszone morele itp./

Dodatkowo cukier puder ,  niewielka ilość  bakalii                                                                                    WYKONANIE   :   Cukier i cukier waniliowy   podgrzej w wodzie aż do rozpuszczenia składników , dadaj margarynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.  Bakalie  pokrój i obtocz w mące.

Ostudzony roztwór zmiksuj  z żółtkami   w  makutrze , dodawaj stopniowo  przesianą mąkę  zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko  dokładnie wymieszaj  i ubij  pianę, dodaj do ciasta i bakalie.  Wymieszaj  drewnianą  łyżką. Ciasto  wylej do  foremki keksowej  posmarowanej margaryną  i wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz około 1 godziny w temperaturze 190 stopni.  Upieczone  ciasto  można posypać  cukrem pudrem  i pozostałymi  bakalii.

SMACZNEGO!


2 komentarze: