Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

sobota, 23 marca 2013

PRZELICZNIK KULINARNY

Codziennie przygotowujemy jakieś posiłki i nieraz zastanawiamy się ile danego produktu użyć jak jest podana ilość np. w gramach, a nie mamy pod ręką dokładnej wagi kuchennej. Taki przelicznik kulinarny był ostatnio podany w ,, kropce tv'' , skąd  zaczerpnęłam  poniższe dane.
Postawowy przelicznik , który w przypadku płynów sprawdza się jeden do jednego :

szklanka   250 ml        250g
łyżka stołowa 15 ml     15  g
łyżeczka   5 ml             5 g

Inne produkty
 
1 szklanka
230 g śmietany 18%
240 g cukru
220 g ryżu
220 g oleju
200 g kaszy gryczanej
150 g kaszki manny
170 g mąki pszennej
160 g cukru pudru
200 g mąki ziemniaczanej
120 g kakao
  90 g płatków owsianych


1 łyżeczka

4 g kakao
1 g papryki w proszku
3 g cukru pudru
3 g żelatyny
7 g mąki ziemniaczanej
4 g oleju
5 g mąki pszennej
6 g soli
7 g masła
5 g cukru
5 g kaszki manny
5 g bułki tartej

1 łyżka stołowa

10 g oleju
9 g kaszki manny
8 g bułki tartej
12 g mąki ziemniaczanej
12 g mąki pszennej
12 g cukru
10 g cukru pudru
8 g śmietany
8 g kakao
30 g masła

Inne miary

jaja- 1 jajko średniej wielkości - 50  g

drożdże- 5 g drożdży suszonych = 10 g drożdży świeżych

zakwas - 60 g zakwasu to trzy łyżki płaskie lub dwie kopiaste
masło - kostka masła zazwyczaj ma 200 g, margaryny 250 g , a masło osełka 300 g .

Mam nadzieję że przydadzą się Wam  podane  przeliczniki kulinarne.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz