Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

niedziela, 6 października 2013

DOMOWE OCTY

 
Zdjęcie pochodzi z Internetu.
 
Zioła i korzenie dodane do octów sprawiają że przyrządzone potrawy nabiorą znakomitego aromatu. Można przyprawiać nimi sosy, sałatki dodawać do różnych dań.
 
OCET ZIOŁOWY
 
SKŁADNIKI ; 1 litr octu winnego, gałązki  ziół takich jak np. tymianek, estragon, cząber, rozmaryn, itp.,  pieprz, cynamon, papryczki chili, kłącze imbiru, ziele angielskie, goździki.
 
WYKONANIE:  Zioła dokładnie umyj i osusz. Papryczkę ponacinaj i włóż do czystych i umytych butelek. powkładaj również zioła  i pozostałe składniki. Ocet wlej do garnka i gotuj 2 minuty,. Następnie odstaw  i przestudź. Letnim octem zalej butelki z ziołami i dobrze zakręć. Taki ocet jest bardzo przydatny np . do sosów . 
 
 

6 komentarzy:

  1. Myślałam o zrobieniu jabłkowego, może się zdecyduję. Zioła z pewnością są dobrym dodatkiem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Tereniu ! Można również wykonać ocet jabłkowy, jest równie dobry jak z ziołami. Pozdrawiam Serdecznie.

      Usuń
  2. Nie mogę żadnego octu:( jeżeli coś muszę zakwasić mogę tylko sok z cytryny i to tez mało:( Pozdrawiam-Livia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Livio ! Przykro mi bardzo że nie możesz używać żadnego octu. Pozdrawiam Cię serdecznie.

      Usuń
  3. Witaj Edytko ! Na pewno nie zaszkodzi wypróbować. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń