Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

piątek, 5 września 2014

CHRZAN TARTY NA ZIMĘ

Chrzan  to bylina warzywna z rodziny krzyżowych, która jest uprawiana w Europie od  XVII wieku . Posiada liście duże, wydłużone, ząbkowane. Korzenie są rozgałęzione długie i grube. Używa się ich jako przyprawę  o ostrym smaku. Korzenie zawierają bardzo dużo olejku eterycznego.Mają dużą wartość kaloryczną  i witaminową , głównie witaminę C.
Znajoma podała mężowi korzeń chrzanu, wykopany na działce , a  także przepis  na wykonanie  go na zimę do słoików. Przy wykonaniu tej potrawy można się popłakać, z powodu dużej zawartości olejków eterycznych, ale warto się pokusić , żeby sporządzić samemu.

                                            CHRZAN TARTY     
   SKLADNIKI : 2 korzenie chrzanu ,2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, sok z 1 cytryny, 3-4 łyżki przegotowanej wody, łyżeczka octu winnego.


WYKONANIE :Korzenie chrzanu obierz i umyj dokładnie wodą. Następnie potnij chrzan na mniejsze kawałeczki i namocz w  zimnej wodzie przez godzinę. Chrzan zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, ale  kto posiada tarkę do warzyw do maszynki do mielenia mięsa firmy Zelmer, to może na niej zetrzeć.


 
 
Utarty chrzan trzeba zaraz skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.  Do utartego chrzanu wlej wodę, dodaj cukier sól do smaku . Trzeba to wymieszać i dodać octu winnego.  Doprawiony chrzan przełóż do niedużych słoiczków .Słoiki schowaj do lodówki, a jak chcesz dłużej przechowywać to
 pasteryzuj 15 minut. SMACZNEGO!



10 komentarzy:

  1. Przyznam szczerze, że nie wiedziałam jak zrobić samemu chrzan na zimę. Będę musiala wyprobować Twoj sposob:) Pozdrawiam-Livia

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje bardzo, wszędzie piszą jak "otworzyć" słoik z chrzanem, a ja szukałem jak "zamknąć" słoik z chrzanem na dłużej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobry pomysł z wekowaniem chrzanu nigdy nie pomyślałem że to można robić zawsze robiłem na świeżo można było przechować około 2-miesięcy
    dzęki Tomasz

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pasteryzować!!! Robi się ciemny i nie smaczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie jak go przechowywać bez pasteryzacji? Akurat robię i chcę zrobić na zapas

      Usuń
  5. Moja siostra sloiczki z chrzanem mrozi. Dziś i ja tego wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię już drugi rok jest wspaniały,nadaje się do żurku,sosów,sałatek itp.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba mrozic w pudełeczkach , słoiki mogą pęknąć.

    OdpowiedzUsuń
  8. 26 yr old Desktop Support Technician Estele O'Collopy, hailing from Windsor enjoys watching movies like Laissons Lucie faire ! and Parkour. Took a trip to Monastery of Batalha and Environs and drives a Sierra 3500. Bonusy

    OdpowiedzUsuń