Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

czwartek, 18 września 2014

GRZYBY MARYNOWANE

Obierając grzyby odrazu je segreguję i każdy gatunek kładę oddzielnie. Do marynowania wybieram grzyby nieduże, tylko główki. Oczywiście średnie lub nieco większe główki można przekroić za wyjątkiem rydzów. Rydze podobno pojawiły się w naszych lasach  w większych ilościach.
    Obrane grzyby należy starannie umyć z piasku i igieł i wlać do garnka ,dodając  około 2 litrów wody. Grzyby trzeba obgotować po zagotowaniu 30 minut. Następnie czynność tą powtórzyć  z tym że należy gotować je jeszcze 20 minut. Potem przygotowujemy zalewę, którą gotujemy 10 minut. SKŁADNIKI  ZALEWY :

2 szklanki wody,   2 szklanki octu 10 %, 2 łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru.

Do każdego słoiczka trzeba włożyć po 1 ziarnku ziela angielskigo, 2 ziarenka pieprzu ziarnistego, listek laurowy, kilka ziarenek gorczycy.

Zimną zalewą zalej grzyby z przyprawami i dobrze zakręć. Pasteryzuj 15 minut słoiczki po koncentratach, a słoiczki po dżemach 20 minut, oczywiście po zagotowaniu wody. Podczas pasteryzacji do garnka włóż ścierkę.


SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Lubię ale od pewnego czasu nie jadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Edytko ! Bardzo lubię marynowane grzyby,ale nie zawsze można je jeść. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

    OdpowiedzUsuń