Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 29 października 2014

KISZENIE KAPUSTY

SKŁADNIKI : 25 kilogramów kapusty[ najlepiej poszatkowanej ], kupuję od znajomego dostawcy, sól kamienna do przetworów { kapusta i ogórki } około 400 - 500 g , starta marchew  na wiórki- 2 kilogramy , kilka liści  laurowych.


WYKONANIE : Kapustę   ubijamy ręką    {  to robi  mój mąż },

 posypując solą, marchewką i wkładamy  listek laurowy. Ubijamy , aż wypłynie sok  , dodajemy soli do momentu kiedy poczujemy,  że sok z kapusty jest wystarczająco słony. Przykrywamy wcześniej  przygotowanymi i umytymi deseczkami i przyciskamy dużym kamieniem. Beczkę z kapustą nakrywamy  ściereczką. Po 4-5 dniach kapustę przebijamy dużym nożem , aż powstały sok  dostanie się  całkowicie do  kapusty. Zamykamy beczkę wieczkiem  i kapustę można wynieść  do piwnicy.  Podczas zimy  kapustę  wykorzystujemy do różnych celów np do pierogów , na sałatki, tymbardziej że zawiera bardzo dużo cennych witamin. Moja babcia  mówiła że surówka z kiszonej kapusty to polskie pomarańcze .

SMACZNEGO!






2 komentarze:

  1. Już wiele lat nie jadłam takiej swojskiej kapusty, ale wciąż pamiętam jak niebiańsko smakowała. Była z kminkiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Basiu ! Wszyscy uwielbiamy kiszoną kapustę. Jest wspaniała. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń