Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 8 października 2014

SOK Z CIEMNYCH WINOGRON

SKŁADNIKI  : 2 kilogramy ciemnych winogron, 1,5 litra wody , 1,5 kilograma cukru.

WYKONANIE : Winogrona umyj i obierz z szypułek. Winogrona wsyp do garnka i zalej wodą. Winogrona gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin, aż puści sok. Następnie dodaj cukru i mieszaj , żeby się cukier rozpuścił. Potem weź sito i przecedź do innego garnka. Wszystko razem zagotuj i gorące przelej do czystych słoików. Dobrze zakręć i  pasteryzuj słoiczki po koncentratach  15 minut , a po dżemach 20 minut. Sok z winogron jest bardzo zdrowy i zawiera bardzo dużo witamin. Przydaje się zimą do herbaty i jest pomocny w leczeniu np. grypy.



2 komentarze:

  1. Ja wsypuje cukier dopiero gdy przetrę przez sito-mniej wtedy trzeba dodać cukru. Taka moja metoda - każdy widac ma swoją :) Ja dodalam ostatnio cukier żelujący i wyszła mi galaretka doskonala do np, nalesnikow albo nawet do herbaty:) Pozdrawiam_Livia

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Livio ! Muszę kiedyś wypróbować Twoją metodę , albo zrobić galaretkę. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

    OdpowiedzUsuń