Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 8 października 2014

PAPRYKA

      Papryka jest warzywem bogatym w witaminy np posiada witaminę C , A ,E. W jej składzie  znajdują się sole mineralne i beta karoten. W papryce żółtej i czerwonej jest  czterokrotnie więcej witaminy C , niż w cytrynie.Spożywanie papryki  pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz  chroni  przed chorobami układu krążenia. Gdy spożywamy surową i duszoną paprykę to wspomagamy procesy trawienia.Można ją stosować również przy wzdęciach i  zaparciach.  W papryce znajdują się sole mineralne , potas , wapń. Substancje fitoaktywne, które znajdują się w papryce mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.  Więc  starajmy się ją  spożywać jak najwięcej dla naszego zdrowia .
       Z papryki można robić wiele przetworów na zimę , a także  ją zamrażać i później zimą dodawać do różnych potraw.
     Poniżej zamieszczam zdjęcie papryki, która wyrosła na mojej działce w szklarni.


 




 

5 komentarzy:

  1. Niby wegetarianka powinna przepadać za papryką, a ja jednak nie lubię surowej -godzinami czuję ją na żołądku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj cynia ! Niestety nie każdy może jeść paprykę w stanie surowym. Ja lubię marynowaną ,ale nie wiem czy możesz ją jeść, bo dodaje się ocet. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Bardzo lubię paprykę,szczególnie czerwona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Edytko ! Ja też lubię jeść paprykę , jest bardzo zdrowa. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam paprykę, ale wolę ją na ciepło w różnych formach niż na surowo

    OdpowiedzUsuń