Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 6 lipca 2016

ROBIMY PRZETWORY.

DŻEM      Z  CZARNEJ  PORZECZKI



Składniki :  2 kg  czarnej  porzeczki,  1 kg cukru



Wykonanie : Czarną  porzeczkę  dokładnie  obierz  z szypułek  i  umyj. Wsyp do garnka    i  zmiksuj  blenderem , ale  nie koniecznie . Do garnka wlej też  niewielką ilość wody  i mieszaj  owoce  żeby się nie przypaliły. Po  jakimś  czasie dodaj   cukier i  dalej mieszaj  , aż   dżem  zacznie  gęstnieć. Można to  sprawdzić  , gdy  łyżeczką  polejemy  na talerzyk  i  kropla  będzie bardzo gęsta.  Wtedy przelewamy  dżem do umytych   słoików , dobrze  zakręcamy  . Pasteryzujemy  słoiki  po dżemach 25 minut od chwili  zagotowania.


SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz