Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI.





Zdjęcie pochodzi z Internetu.


SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki pszennej , 6 jaj, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oliwy , puszka brzoskwiń w syropie, wiórki czekoladowe, 0.5 litra śmietany kremówki 30%, galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa, niecałe pół kostki margaryny, 2 łyżki wody, pół szklanki cukru i 2 łyżki kakao.


WYKONANIE: Wykonaj biszkopt , 1,5 szklanki cukru ubij  z białkami na puch. Stopnowo dodaj żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy , lub niedużej prostokątnej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25 minut.  Po upieczeniu  i wystygnięciu przekrój na pół. Ciasto nasącz syropem z brzoskwiń . Pokrojone brzoskwinie , ułóż na cieście. Następnie ubij śmietanę z galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Brzoskwinie przykryj ubitą śmietaną i przykryj drugim blatem ciasta. Potem wykonaj polewę rozpuszczając cukier  z margaryną , wodą i kakao. Ostygniętą polewę wylej na ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.
 SMACZNEGO !

3 komentarze:

  1. Tak nie piekłam biszkoptu- znaczy nie dawałam tluszczu żadnego ale może taki przepis lepszy-wyprobuję:) Brzmi w opisie apetycznie:) Pozdrawiam-Livia

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Małgosiu! Mam przepis na biszkopt z mąki krupczatki. Zawsze się udaje. Ostatnio ciast unikam jak ognia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawałek takiego ciasta i ....jestem w raju:)

    OdpowiedzUsuń