Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

sobota, 10 sierpnia 2013

SAŁATKA OGÓRKOWA

Składniki : 2 kg ogórków, 0,5 kg marchwi, 0,25 kg cebuli, 1 łyżka soli,  0,5 szklanki oliwy, 2 papryki, pół szklanki cukru, niecałe pół szklanki octu 10 %.

Wykonanie:  Ogórki pokrój w plasterki i posól .Odstaw na 3 godziny.

Cebulę pokrój w półksiężyce.


 

 
Marchew i paprykę umyj, obierz  i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
 


 
                                          marchew i papryka


Wszystko razem wymieszaj , dodaj  cukier ,ocet i oliwę.

 
 
 
 
Następnie sałatkę włóż do słoików najlepiej 0,5 litrowych i pasteryzuj po zagotowaniu 25 minut. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoików 0,5 litrowych.

 
SMACZNEGO ! 

2 komentarze:

  1. Witaj Małgosiu! Kiedyś robiłam taką sałatkę. Nie robię, bo nic nie mogę z octem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. No z tej sałatki znaczy przepisu chętnie skorzystam. Lubię takie przetwory. Pozdrawiam-Livia

    OdpowiedzUsuń