Wikipedia
Wyniki wyszukiwania
Translate
środa, 16 lipca 2014
JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ
SKŁADNIKI : biszkopt- 5 jajek, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szklanka oliwy.
masa jabłkowa - cukier,1,5 szklanki, jabłka, 1,5 kg, 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa.
masa śmietanowa- 0,5 litra śmietany kremówki 30 %, 2 śmietan fixy , pół szklanki cukru pudru
posypka- wiórki z gorzkiej czekolady.
WYKONANIE: Białka ubij z cukrem i dodaj żółtka. Stopniowo dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlej oliwę. Ciasto wlej do prostokątnej blachy o wymiarach 24 cm na 32 cm, posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Trzymaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , 25 minut.
Jabłka umyj i obierz, pokrój na drobne cząstki i przysmaż z cukrem. Można wykorzystać już gotowe ze słoików. Do masy jabłkowej dodaj galaretkę i ciepłą wyłóż na ciasto. Zostaw do przestygnięcia.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem i wyłóż na ciasto. Posyp wiórkami z tartej gorzkiej czekolady.
SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Raj dla podniebienia;)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, Ty masz normalnie talent kulinarny:)
Witaj Edytko ! Dziękuję bardzo , poprostu lubię piec ciasta. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń