Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 16 lipca 2014

JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ




SKŁADNIKI : biszkopt-  5 jajek, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szklanka oliwy.

masa jabłkowa - cukier,1,5 szklanki, jabłka, 1,5 kg, 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa.

masa śmietanowa- 0,5 litra śmietany kremówki 30 %, 2 śmietan fixy , pół szklanki cukru pudru

posypka- wiórki z gorzkiej czekolady.


WYKONANIE: Białka ubij z cukrem i dodaj żółtka. Stopniowo dodaj mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, na końcu wlej oliwę. Ciasto wlej do prostokątnej blachy o wymiarach 24 cm na 32 cm, posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Trzymaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  , 25 minut.

Jabłka umyj i obierz, pokrój na drobne cząstki i przysmaż z cukrem. Można wykorzystać już gotowe ze słoików. Do masy jabłkowej dodaj galaretkę i ciepłą wyłóż na ciasto. Zostaw do przestygnięcia.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem i wyłóż na ciasto. Posyp wiórkami z tartej gorzkiej czekolady.  
SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Raj dla podniebienia;)
    Małgosiu, Ty masz normalnie talent kulinarny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Edytko ! Dziękuję bardzo , poprostu lubię piec ciasta. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń