Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 2 lipca 2014

TRUSKAWKOWIEC


 
 
SKŁADNIKI : 4  szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 5  jajek, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, margaryna Kasia, cukier waniliowy, łyżka jogurtu naturalnego , niecały kilogram truskawek, 2 łyżeczki kisielu truskawkowego.
WYKONANIE : Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia , dodaj cukier waniliowy,  cukier puder,5 żółtek, margarynę i łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Wszystko dokładnie wymieszaj  nożem i zrób ciasto kruche , ugniatając je . Następnie ciasto schowaj  do lodówki na  pół godziny ,żeby się  schłodziło. Truskawki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Posyp je  kilkoma łyżeczkami cukru i wymieszaj.  Wyjmij ciasto z lodówki i część  rozwałkuj i wyłóż na posmarowaną margaryną i wyłożoną papierem blachę do pieczenia  /25 na 36 cm /. Na ciasto połóż truskawki i  wstaw ciasto  do piekarnika na 20 minut i trzymaj w temperaturze 180 stopni.  Z białek , cukru / pół szklanki / i kisielu truskawkowego ubij pianę i wyłóż na przestygnięte ciasto. Pozostałe kruche ciasto , pokrusz i  posyp je na pianę . Ciasto trzymaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni , 25 minut .
SMACZNEGO !

1 komentarz: