Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

piątek, 11 lipca 2014

JAK ZROBIĆ OCET JABŁKOWY ?

  Zdjęcie pochodzi z Internetu.
 
Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin : potas, sód, magnez, fluor, chlor,żelazo, miedź, fosfor, krzem ,witaminę A , witaminy z grupy B,C,E,P ibeta karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Głównym składnikiem octu jabłkowego są pektyny, witamina E i potas. Ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka.  Stosowano go już w starożytności.  Jego korzystne działanie potwierdzają badania naukowe. Ocet jabłkowy znany ze swoich zdrowotnych właściwości , cieszy się największą popularnością   jako składnik diety odchudzającej, ponieważ przyspiesza metabolizm i powoduje spalanie tkanki tłuszczowej. Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji owoców. Ma bursztynowy kolor. Używamy go do dań mięsnych,sałatek, majonezów i sosów. Zawarte w nim składniki   regulują pracę wielu narządów  oraz podnoszą odporność organizmu. Można go używać na urazy skóry i krosty.
 
Warto pokusić się i wykonać ocet jabłkowy samemu.
WYKONANIE:
Umyj kilka jabłek i pokrój na kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi.  Zobacz tylko czy są nie robaczywe i nie uszkodzone.
 


 
 
Jabłka wrzuć do umytego słoika i zalej przegotowaną wodą z cukrem [ łyżeczka na szklankę wody ]. Słoik przykryj gazą i odstaw na miesiąc. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie  się  pienić przelej przez gazę do niewielkich buteleczek. Następnie odstaw  w zimne miejsce. SMACZNEGO !
 
Profilaktycznie dorośli powinni pić dwa razy dziennie napój , który przygotowuje się z połowy szklanki ciepłej przegotowanej wody  z dodatkiem 2-4 łyżeczek octu jabłkowego  i 2 łyżeczek miodu. Natomiast dla dzieci specyfik przyrządza się , rozpuszczając w pół szklanki wody jedną łyżeczkę octu i dwie łyżeczki miodu.
 

4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam jak dotąd jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Edytko ! Nie robiłaś,jeszcze octu jabłkowego, więc kiedyś trzeba zrobić pierwszy krok. Polecam i serdecznie Cie pozdrawiam.

      Usuń
  2. Kto robił w swoim życiu choć raz wino, ten wie, że z pewnością łatwiej jest zrobić... ocet. A jabłkowy rzeczywiście ma wiele zalet :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Tereniu ! Ocet jabłkowy ma wiele zalet i dlatego go zrobiłam . Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń