Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

środa, 8 października 2014

PAPRYKA MARYNOWANA

SKŁADNIKI :  papryka kolorowa,


zalewa - 3 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10 % , 1 szlanka cukru, 1 łyżka soli

1 łyżeczka oliwy do każdego słoika


przyprawy - ziele angielskie po  1 ziarnku do słoika,  liść laurowy - 1 listek do każdego słoika, pieprz ziarnisty - po 2 ziarenka do każdego słoika



WYKONANIE  : Paprykę dokładnie umyj ,obierz z nasion i usuń białe zgrubienia . Następnie pokrój w paski i powkładaj do słoików 0,5 litrowych.  Do każdego słoika włóż przyprawy i ugotuj zalewę. Zalewę trzeba gotować 10 minut i cieplą wlać do słoików.  Przed wlaniem zalewy wlej po jednej łyżeczce oliwy do słoików.  Dobrze zakręć słoiki i pasteryzuj 25 minut od chwili zagotowania.

SMACZNEGO !

Zalewa starcza na 2,5 słoika  0,5 litrowego. 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam marynowaną paprykę, a jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, aby samej zrobić. Sama się dziwię dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Basiu ! Proponuję Ci , żebyś się w końcu odważyła ,zrobić marynowaną papykę. Mój przepis jest wyprobówany i warto się pokusić. Pozdrawiam serdecznie,

      Usuń
  2. -- paprykę kładłam wcześniej, a ostatnio robiłam taką sałatkę ... papryka, cebula i pieczarki... no i do tego zalewa oczywiście... moje dzieciaki uwielbiają..
    -- pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj alik ! Nie robiłam takiej sałatki , chętnie wypróbuję ,tylko podaj dokładniejszy przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś robiłam dzieciom paprykę bo ja sama nie lubię octu ale w papryce jakoś go nie czuję ale ten przepis aby dodac pieczarki musze wypróbować. Pozdrawiam-Livia

    OdpowiedzUsuń