Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

piątek, 25 września 2015

DZIKA RÓŻA


Zdjęcie pochodzi z Internetu.
 

Dobroczynne właściwości dzikiej róży znane są od dawna. Dojrzewające jesienią owoce warto ususzyć, zamrozić bądź wykorzystać do przetworów. Są one kopalnią witamin i składników mineralnych.

Stanowią bogate źródło witaminy C. Co ciekawe, dostarczają organizmowi wielokrotnie więcej tej witaminy niż cytrusy.

   

 PRZEPIS NA NALEWKĘ Z OWOCÓW  DZIKIEJ  RÓŻY

250 g rozdrobnionych i oczyszczonych owoców należy zasypać szklanką cukru i zalać 0,5 l spirytusu.  Nalewkę należy odstawić w ciepłe, ciemne miejsce i co pewien czas wstrząsać. Po 1–2 miesiącach trzeba przecedzić ją przez gazę. Dopiero wtedy warto ją spożywać.


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz