Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

czwartek, 24 września 2015

PODGRZYBKI ZAJĄCZKI W ZALEWIE OCTOWEJ

Zaczęła się jesień , w lasach pojawiły się grzyby.Zamieszczam poniżej najciekawsze okazy grzybów znalezionych podczas krótkiej przerwy w lesie.


Dzień wcześniej   mąż nazbierał dużo podgrzybków  zajączków, więc postanowiłam  je zrobić w zalewie octowej.

SKŁADNIKI : podgrzybki zajączki, 

przyprawy : liść laurowy, pieprz w ziarnkach, gorczyca, ziele  angielskie

zalewa :2 szklanki  wody,2  szklanki  octu 10 %, 2 łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru..



WYKONANIE :       Grzyby obierz z piasku , liści ,igieł i zostawiaj  same kapelusze. Większe kapelusze przekrój na pół , a małe grzyby można zostawić z niewielkim ogonkiem. Następnie grzyby dokładnie  umyj i wsyp do garnka. Obgotuj je dwa razy po 25 minut   Z podanych składników ugotuj zalewę . Do słoików po koncentratach pomidorowych  powkładaj grzybki i dodaj po 1 ziarnku  ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu ziarnistego, kilka ziarenek gorczycy i po listku laurowym. Zalej przestudzoną nieco zalewą.i zakręć słoiczki. Potem obróć je do góry dnem. Pasteryzuj po zagotowaniu 15 minut. Tak samo postępujemy z innymi gatunkami grzybów, tylko każdy oddzielnie. 
SMACZNEGO !
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz