Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

wtorek, 29 września 2015

SUSZONE KANIE

W  lasach pojawiły się grzyby , bardzo lubimy je zbierać. Jest dużo kani, bo niektórzy boją się je zbierać , żeby nie pomylić np. z muchomorami. My zbieramy je od kilku lat ,bo są smaczne np. usmażone w panierce tak jak kotlety schabowe. Niektórzy ludzie marynują te grzyby i  twierdzą ,że im smakują.  Poniżej zamieszczam zdjęcie kani.


Zdjęcie pochodzi z Internetu.


Ja wypróbowałam kilka przepisów  na kanie, ale obecnie również suszę je w suszarce na grzyby,  Suszę tylko same kapelusze, a ogonki wyrzucam jak są, bo są twarde. Kanie ususzone  wyglądają bardzo ładnie. Susz wykorzystuję do sosów, jest znakomity.  Kapelusze kani uprzednio rozdrabniam blenderem i wsypuję do słoiczka, kładąc listek laurowy do środka. Słoik dobrze zamykam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz