Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

piątek, 25 września 2015

SOK Z OWOCÓW DZIKIEGO BZU

 

Owoce czarnego bzu zawierają :glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). Poza właściwościami napotnymi i moczopędnymi mają też lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych. Owoce czarnego bzu są też stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach i rwie kulszowej.


                                                    SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU.

SKŁADNIKI ; owoce czarnego bzu 1 kg, 1 szklanka wody, 1/2 kg cukru.


WYKONANIE : Owoce obierz z gałązek, starając się żeby nie było zielonych  jeśli takie się trafią, bo zawierają one szkodliwe składniki. Dokładnie je umyj i przełóż do garnka. Wlej wodę i zagotuj. Następnie gotuj na średnim ogniu około 15 minut. Owoce przecedź przez sito. Do czystego soku ,wsyp cukier, wymieszaj i zagotuj. Przelej do czystych słoików i pasteryzuj w zależności  od pojemności słoików, słoiki po dżemach 20 minut, a 0,5 litrowe  25 minut. 

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz