Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

wtorek, 19 grudnia 2017

KEKS




SKŁADNIKI : ciasto - 3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy , 250g  margaryny np. Kasia, 2,5 szklanki mąki pszennej , 2,5 łyzeczki proszku do pieczenia, 5 jajek , 500 g bakalii/ skórka pomarańczowa, rodzynki, suszonych moreli, kandyzowanej  miesznki owocowej itp/

dodatkowo 250g cukru pudru.


WYKONANIE: Cukier , cukier waniliowy podgzej w wodzie aż do rozpuszczenia, dodaj do tego margarynę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie. Bakalie posiekaj i obtocz w mące.  Ostudzony roztwór zmiksuj  z żółtkami, nastepnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wszystko wymieszaj. Ubij pianę  z białek i dodaj razem z bakaliami  do ciasta, wymieszaj drewnianą łyzką. Ciasto wlej do foremki keksowej, wylożonej papierem do pieczenia i piecz około 1 godziny   w 190 stopniach C.
Cukier puder  zalej niewielką ilością gorącej wody, wymieszaj , żeby  powstał  lukier. Ciasto polej lukrem i posyp bakaliami lub kolorową  posypką.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz