Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

wtorek, 19 grudnia 2017

ZAKWAS DO CZERWONEGO BARSZCZU WIGILIJNEGO




SKŁADNIKI : czerwone  buraki, 1,5 kg, 6 ząbków czosnku, pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, liść laurowy, sól kamienna do przypraw , kromka chleba razowego, cukier.

WYKONANIE:

Buraki umyj i obierz, pokrój w plasterki. Do dużego słoja wsyp na  przemian buraki i przyprawy. Zagotuj 2 litry wody i rozpuść w niej 2 płaskie łyżki soli. Pozostaw do ostygnięcia. Bierzemy 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę cukru na  litr wody. Do buraków wsyp cukier i wlej wodę z solą, tak żeby  zakryć buraki. Na wierzchu  połóż kromkę chleba razowego. Za 5-6 dni  zakwas jest gotowy do spożycia. Możemy go dodać do wigilijnego barszczu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz