Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

piątek, 30 sierpnia 2013

POMIDORY WE WŁASNYM SOSIE




SKŁADNIKI : pomidory, sól


WYKONANIE : Pomidory umyj i zalej wrzącą wodą, a następnie spłucz je zimną wodą.  Wytnij zgrubiałe środki a następnie delikatnie zdejmij skórkę. Po sparzeniu wodą skórka szybko i ładnie  odchodzi z pomidora.  Podziel pomidory na mniejsze i ładniejsze, a większe  i bardziej miękkie zostaw na sok, którym zalejemy pomidory . Pomidory powkładaj do umytych słoików , a pozostałe wrzuć do garnka i gotuj aż powstanie sok. Sokiem z pomidorów zalej pomidory w słoikach i wsyp 1 łyżeczkę soli do słoika 1 litrowego, a do mniejszych nieco mniej [ do 0,5 litrowego słoika pół łyżeczki soli]. Zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj 25 minut słoiki 0,5 litrowe. Można pomidory zmiksować mikserem, ale wtedy są pestki. Lepiej zrobić sok w garnku i przecedzić przez sito , uważając żeby pestki nie przeleciały .  Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis musze zrobić teraz na czasie właśnie tanie pomidorki a zimą będzie jak znalazł:) Pozdrawiam - Livia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam tak pomidorów. W tym roku mam zamiar zrobić przecier. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory można robić na kilka sposobów. Przecier też będzie znakomity . Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. No to moze ja zjawie sie na gotowe:) Kormoran

    OdpowiedzUsuń