Wikipedia

Wyniki wyszukiwania

Translate

czwartek, 12 września 2013

SOK Z OWOCÓW Z CZARNEGO BZU




Na zdjęciu pokazałam jak wyglądają owoce czarnego bzu. Owoce czarnego bzu zawierają bardzo cenne składniki odżywcze takie jak: antocyjany, pektyny,garbniki,kwasy organiczne, sole mineralne     i witaminy  ( A, C,B1,B2). Owoce czarnego bzu : łagodzą ból i stany zapalne, obniżają gorączkę, są stosowane przy przeziębieniu, mają właściwości napotne i moczopędne, wzmacniają układ odpornościowy, są pomocne w leczeniu skaleczeń, stłuczeń i poparzeń słonecznych, usuwają zmęczenie, działaja uspokająco, mają łagodne działanie przeczyszczające, są pomocne w leczeniu reumatyzmu, mają właściwości odtruwające, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów  przemiany materii i toksyn, zwalczają wolne rodniki, są uznawane jako środek przyspieszający rekonwalescencję, łagodzą wzdęcia, wspomagają odchudzanie.
Przeciwbólowe właściwości owoców czarnego bzu wykorzystuje się w rwie kulszowej, migrenie,bólach zębów, zapaleniu nerwu trójdzielnego.

W związku z tym warto pokusić się i wykonać sok z owoców czarnego bzu.

Sok z owoców czarnego bzu

Do przyrządzenia soku należy zebrać tylko owoce dojrzałe , gdyż surowe części rośliny zawierają trującą substancję, sambunigrynę, która może powodować mdłości,wymioty  i zawroty głowy. Gdy spotkasz niekiedy wśród czarnych  owoców, zielony to poprostu je wyrzuć. Nie można spożywać również świeżych nie przetworzonych owoców .
Przepis na sok dostałam od mojej znajomej i tak go wykonuję.

SKŁADNIKI: 3 kg owoców czarnego bzu, 3 szklanki wody, 1,5 kilograma cukru.

WYKONANIE: Owoce czarnego bzu obierz z gałązek , opłucz dokładnie i przełóż do dużego garnka, dolej wody i wszystko razem zagotuj. Następnie zmniejsz gaz i na wolnym ogniu gotuj 20 minut, aż puszczą sok. Można ułatwić sobie pracę , używając do tego celu sokownika, wsypując do niego owoce.Gdy zlejemy sok z sokownika, lub przelejemy przez sito, to trzeba dodać cukier. Sok zagotuj z cukrem , zbierz powstałe szumowiny i gorący wlej do buteleczek lub słoików. Dobrze zakręcone słoiki, lub butelki pasteryzuj 15 minut słoiczki po koncentratach, 20 minut  buteleczki    
i słoczki po dżemach, większe 25 minut.

SMACZNEGO !


 

2 komentarze:

  1. Widziałam wracając kiedyś tutaj z lasu jak całe rodziny zrywały czarny bez. Piłam sok z niego zrobiony ale sama nie robiłam. Nie mam gdzie narwać. Słyszałam, że jest bardzo zdrowy. Pozdrawiam -Livia

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że nie masz gdzie narwać owoców czarnego bzu. Jest bardzo dobry i zdrowy . Może będziesz mogła zerwać owoce czarnego bzu w lesie z dala od drogi. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń